top of page

ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Ο  ΠΑΡΙΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ, ΠΡΟΘΙΕΡΕΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ 1η ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ   

<<ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ>>

 

ΜΕ ΣΥΝΟΔΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ,

ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

 

Προ ημερών έγινε η πρώτη ανά τον Κόσμο <<Τελετή Αφής της Φλόγας του Πνεύματος και των Τεχνών>>, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας του μεγάλου διδασκάλου Πλάτωνος, με συνοδό Τελετουργική επίκληση στην μητέρα των Μουσών Μνημοσύνη.

Ο Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Καθηγητής Δραματικής Τέχνης Πάρις Κατσίβελος ανέλαβε να σχεδιάσει, να οργανώσει και να υλοποιήσει την <<Τελετή Αφής της Φλόγας του Πνεύματος και των Τεχνών>> η οποία,  ενείχε  δύο ¨πεδία δράσης¨ και δύο σημαντικούς  ¨σκοπούς¨.

 

Στο πρώτο πεδίο, με δύο μέρη δράσης, αρχικά ό Πάρις Κατσίβελος καλωσορίζει τους παραβρισκόμενους, με σύγχρονη ολόλευκη ενδυμασία και απευθύνει χαιρετισμό, σε όλους τους συμ-πορευτές μας και συν-ασκούμενους εδώ στο σχολείο της ύλης, σε όλο τον Κόσμο, λέγοντας ότι στην Ουσία της ύπαρξής μας, στην υλική διάσταση και στο Ορατό και στα Αιθερικά Πεδία, γεννήματα γενναίων και σοφών Ψυχών εσμέν, στην Πεμπτουσία της ύπαρξής μας,  σε όλες τις διαστάσεις, σε όλα τα πεδία, γεννήματα Θεού εσμέν.

 

Στην συνέχεια προέτρεψε τους λήπτες των μηνυμάτων του απ΄ όλο τον Κόσμο λέγοντας: <<Ας επιτρέψουμε να αναδυθεί ο ¨Θείος Σπινθήρ¨  που ενοικεί εντός μας. Ας τον ανα-γνωρίσουμε. Ας ανελκύσουμε την ¨Θεία Ουσία¨ , την ¨Ταυτότητα Φωτός¨,  την ¨Πνευματική Υπόσταση¨  που φέρουμε εντός μας και που μας φέρει στην εκδήλωση. Ας την ενδυναμώσουμε... Χιλιάδες γενναίες Ψυχές, χιλιάδες ευρείς και σοφοί Νόες,  οικοδόμησαν και προσέφεραν τον Πολιτισμό, τις Τέχνες, τις Επιστήμες, την Φιλοσοφία, την Δημοκρατία, κάποτε, σ΄ αυτόν τον τόπο, γι αυτόν τον λαό και για όλους του λαούς, για όλες τις εποχές>>…

 

Συγκινητική ήταν η πρόσκληση και προτροπή του Πάρι Κατσίβελου για συμπόρευση: <<Κυρίες και κύριοι απ΄ όλο τον Κόσμο, Κυρίες και κύριοι σε όλο τον Κόσμο σας προσκαλώ και σας προτρέπω, να ενώσετε τις βουλήσεις, τις επιθυμίες, τις φωνές σας μαζί μας  και να αναπέμψετε και εσείς τις ευχές σας, για  Άνωθεν Φωτοχυσία, για την Ειρήνη στον όμορφο πλανήτη μας, για την Αδελφοσύνη των λαών, την Ισότητα, την Ελευθερία, την Δικαιοσύνη, προς όλους τους ανθρώπους>>.

Στο δεύτερο μέρος της τελετής, γίνεται μετά-βαση στον χωροχρόνο και  ενώ βρίσκεται στον οπτικό ορίζοντα του κοινού παραταγμένη η χορωδία του Δήμου Νέου Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Νίκου Φυλακτού και η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Μιλένκοβιτς, με υπέροχα κοστούμια αρχαιοελληνικά που φιλοτέχνησε η σκηνογράφος ενδυματολόγος Μαρία Δημητριάδη, κάνει την είσοδό της τελετουργικά η Ομάδα Μελέτης Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου Δόρα Στράτου, υπό την επιμέλεια της Λέκτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Άννας Λάζου και η Ομάδα Φιλομήλαι της Κωνσταντίνας Βήχου.  Ανάμεσά τους η κυρία Σοφία Ανδριανού  τραγουδά τον ύμνο στην Μούσα και  τον 1ο Δελφικό Παιάνα.

 

Η χορωδία του Δήμου Νέου Ηρακλείου,  άδει την εισαγωγή της επίκλησης στην Μνημοσύνη και  το κυρίως τελετουργικό μέρος της βραδιάς αρχίζει με την είσοδο του Πρωθιερέα και Τελετουργού Πάρι Κατσίβελου, με τελετουργικό,  αρχαιοελληνικό χιτώνα, μανδύα και χρυσούς κλάδους δάφνης στην κεφαλή.

Ο Πρωθιερέας αναπέμπει την επίκληση στην μητέρα των Μουσών Μνημοσύνη, με την φωνητική  συνοδεία της χορωδίας ανδρών, όπως ακριβώς πιστεύεται ότι γινόταν στην πρωτογενή μορφή της Αρχαίας Τραγωδίας. Σε κάποιο σημείο της επίκλησης η δραματική σοπράνο, πρωταγωνίστρια της Λυρικής μας  Σκηνής και άλλων λυρικών σκηνών του Κόσμου, απογειώνει το κοινό, με την υπέροχη φωνή της, επαναλαμβάνοντας μετά τον τελετουργό και την χορωδία το μέρος που αφορά στο Φως.  

 

Στο δεύτερο πεδίο δράσης στην Ακαδημία Αθηνών του σήμερα, ο Πάρις Κατσίβελος ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ, ως μόνιμος ομιλητής του και ως ¨Πολίτης του Κόσμου¨, κατά πρωτόκολλον του Συμποσίου, εξέφρασε  τον σεβασμό του, καθώς και τον σεβασμό όλων των συντελεστών του Συμποσίου, στον Ακαδημαϊκό, Μουσουργό, ¨Φιλόσοφο των Ημερών¨, όπως πληστάκις τον απεκάλεσαν, στον Καθηγητή Φιλοσοφίας για 56 ολόκληρα έτη, κύριο Ευάγγελο Μουτσόπουλο. Εξέφρασε  τις ευχαριστίες τους, για την ενεργή παρουσία και συνδρομή του, στην μητρική αρχικά επαναβίωση των Φιλοσοφικών Διαλεκτικών Συμποσίων στη χώρα μας και ήδη σήμερα, σε αρκετές χώρες του κόσμου.

 

Στην συνέχεια ο Πάρις Κατσίβελος, παραδίδει την Φλόγα του Πνεύματος και των Τεχνών στον Ακαδημαϊκό και μακροβιότερο  ενεργό σήμερα Καθηγητή Φιλοσοφίας κύριο Ευάγγελο Μουτσόπουλο, παρακαλώντας τον να  δεχθεί να αναγάγουν τις Φωτεινές ενέργειες του μέχρι σήμερα παρελθόντος στην παρούσα συγχρονικότητα, ¨γεφυρώνοντας¨ τις εποχές και ¨μεταθέτοντας¨ το Ιερό  Πυρ του Πνεύματος και των Τεχνών, από την φλόγα του πυρσού στον σύγχρονο εκφραστή και φορέα του ορατού Φωτός, την Ηλεκτρική Λυχνία, η οποία από σήμερα θα είναι το Αρχετυπικό Σύμβολο και το Λογότυπο του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ.

Ο Ακαδημαϊκός παραλαμβάνει τον πυρσό με την Φλόγα του ανεσπέρου Ιερού   Φωτός του Πνεύματος και των Τεχνών και ενεργοποιεί μία συγκεκριμένη ¨Ηλεκτρική Λυχνία¨, η οποία είναι πλέον  το Αρχετυπικό Σύμβολο και το Λογότυπο του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ.

Η παρούσα λυχνία του Πνεύματος και των Τεχνών, απ΄ αυτή την στιγμή  και για πάντα  άσβεστη, φωτίζει και συντροφεύει όλους τους ζηλωτές τους, με το Φως της, σε όλες τις χώρες του Κόσμου, κάθ΄ όλη την διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιων  Φιλοσοφικών Διαλεκτικών  Συμποσίων.

     

Ο πρώτος σημαντικός σκοπός της Τελετής είναι φυσικά αυτός της αναπομπής της επίκλησης με όλες τις ηχήσεις, συν-ηχήσεις, αντ-ηχήσεις  και ακούσματα που μπορεί να υπάρξουν, σε όλα τα πεδία και υποπεδία ύπαρξης, σε ολόκληρη την Κοσμική Ιεραρχία, στην μητέρα των Μουσών Μνημοσύνη και φυσικά με όσες ανταποκρίσεις και ευοδώσεις  μπορεί να συμβούν. Αλλά κυρίως, όπως τόνισε ο Πάρις Κατσίβελος ηχήσεις, αντηχήσεις και εγγραφές που μπορεί να συμβούν στις Ψυχές και στους Νόες των ληπτών των συγκεκριμένων μηνυμάτων, αφού οι άνθρωποι εκφράζουμε την συλλογική βούληση του πλανήτη, οι ίδιοι είμαστε συν-δημιουργοί της Ζωής που πάλλεται εντός μας, της Ζωής που εκφαίνεται γύρω μας.

 

Ο δεύτερος σκοπός συμπαντικής σπουδαιότητας για όλους τους  Έλληνες, είναι ότι η <<Τελετή Αφής της Φλόγας του Πνεύματος και των Τεχνών>> καταγράφηκε ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα αυτής της καταγραφής θα είναι μια ταινία που θα παίζεται σε όλες τις χώρες του Κόσμου, κάθε ημέρα, ως τελετή έναρξης όλων των Παγκόσμιων Φιλοσοφικών Διαλεκτικών Συμποσίων.

 

Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτή την εποχή που η άγια Χώρα μας, βάλλεται πανταχόθεν ενορχηστρωμένα, να ακούγεται συνεχώς και σε όλες τις χώρες του Κόσμου,  ότι εδώ σ΄ αυτή την  χώρα που γέννησε και  προσέφερε τον Πολιτισμό, τις Τέχνες, τις Επιστήμες, την Φιλοσοφία, την Δημοκρατία κάποτε, εδώ σ΄ αυτό  ίδιο τόπο,  σήμερα, στην Αθήνα του 2014 και μάλιστα στην Ακαδημία του μεγάλου διδασκάλου Πλάτωνος, ανάβουμε την Φλόγα του Πνεύματος και των Τεχνών, για όλους τους ανθρώπους επί την Γαίας, επικαλούμεθα τελετουργικά την μητέρα των Μουσών, τη μέγιστη Μνημοσύνη, επιζητούμε, ευχόμεθα και αιτούμεθα την Αδελφοσύνη των λαών, την Ισότητα, την Ελευθερία, την Ειρήνη, την Αγάπη, τη Δικαιοσύνη, τις ¨ίσες ευκαιρίες¨ και μια ¨ζωή Φωτός¨ για όλους του ανθρώπους.

 

Γι΄ αυτό και ο αγώνας του Πάρι Κατσίβελου, να προλάβει να υλοποιήσει την Τελετή Αφής στην χώρα μας, μέχρι την ημέρα έναρξης του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ εδώ (28 Σεπτεμβρίου), ώστε να μην γίνει αυτή, σε κάποια απ΄ τις ακόλουθες χώρες - οικοδέσποινες του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ, όπως η Ινδία, ή Μαλαισία, οι οποίες βέβαια προσέφεραν ¨γην και ύδωρ¨ για να υλοποιηθεί η τελετή στην χώρα τους. Στην χώρα μας και πάλι δυστυχώς η πολιτεία κώφευσε, οι φορείς ήταν απόντες και εύρωστοι Έλληνες στους οποίους απευθύνθηκε ο Πάρις Κατσίβελος για οποιασδήποτε μορφής συνδρομή δεν ανταποκρίθηκαν. Έτσι άρχισε από το καλοκαίρι ένας αγώνας δρόμου για την υλοποίηση της τελετής, μόνο με εθελοντές, κάτι που επίσης ήταν ¨χαοτικό¨ και φαινόταν ακατόρθωτο, αφού οι συμπολίτες μας παρά την καλή τους πρόθεση,  πιέζονται από έλλειψη χρημάτων…… Πάντως με την βοήθεια του Θεού, την συνδρομή των Άνω Πεδίων, του Ελληνικού Αρχέτυπου και πολύ επιμονή και μόχθο, η τελετή ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, χαρακτηρίστηκε μάλιστα λαμπρή και αξέχαστη και μαγική γέφυρα χρονομετάβασης σε άλλες ένδοξες εποχές...

    

Σε μία ιδέα του Προέδρου και γεννήτορα του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ,  Ρώσου και σθεναρού φιλέλληνα, κυρίου Ιγκόρ Κοντρασίν, ο Πάρις Κατσίβελος πλαστούργησε και υλοποίησε την 1η ανά τον Κόσμο <<Τελετή Αφής της Φλόγας του Πνεύματος και των Τεχνών>>,  ανάβοντας το πυρσό του Πνεύματος, της Σοφίας και των Τεχνών, τον πυρσό του ανέσπερου Πνευματικού Φωτός, για όλους τους λαούς, για όλους τους ανθρώπους.

Φυσικά διασφάλισε με ¨Πράξη κατοχύρωσης Πνευματικής Ιδιοκτησίας¨ συμβολαιογράφου των Αθηνών τον τίτλο, τα κείμενα, την εκτέλεση και τον σχεδιασμό της Τελετής. ¨Αφής της Φλόγας του Πνεύματος και των Τεχνών¨, με συνοδό Τελετουργική Επίκληση στην μητέρα των Μουσών Μνημοσύνη.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Επίκληση στην Μνημοσύνη, γράφτηκε κατόπιν αιτήματος του Πάρι, από την Λογοτέχνιδα Εσωτερίστρια και φίλη του, κυρία Πέγκυ Χριστοφή, για τις συγκεκριμένες χωροχρονικές συνθήκες του πλανήτη μας.

Επίσης μετά την τελετή και στο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ, όπου προσέφερε ο Πάρις την ποιητική του παράσταση <<Βραδιά Καβάφη με τον Πάρι Κατσίβελο>>, ο πρόεδρος του Φόρουμ κύριος Ιγκόρ Κοντράσιν, μεταξύ άλλων γραπτών Ηθικών Ανταμοιβών παρέδωσε στον Πάρι Κατσίβελο,  έγγραφο με το οποίο το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ, τον χρήζει <<Παγκόσμιο πρεσβευτή του Φωτός και του Καλού - Universal Ambassador of Pure Light and Benevolence>>.

<<Ελπίδα, ευχή και επιθυμία μας>>, όπως μας είπε ο Πάρις κατσίβελος είναι <<να αναβιώσουν τα Φιλοσοφικά Διαλεκτικά Συμπόσια των αρχαίων Ελλήνων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη μας και να ενώσουν όλες τις Ψυχές, όλους του Νόες, σε μία κοινή προσπάθεια ανοικοδόμησης μια Νέας Ζωής εντός του Καλού και του Φωτός>>.

<<Η αρχαία Σοφία, η Ελληνική Ουσία, οι Ποιότητες, Αρχές και Αξίες του Ελληνικού Αρχέτυπου είναι δικαιωματικά κληρονομιά μας, κληρονομιά και δωρεά προς όλους τους λαούς. Ας απλώσουμε τα πνευματικά μας χέρια να αγγίξουμε αυτή τη κληρονομιά και ας εργαστούμε για να περάσουν οι θησαυροί της στην εδώ διάσταση και στην τώρα κατανόηση μας, στην βίωση που οικοδομούμε σήμερα, στην βίωση του αύριο, στην βίωση του «πάντοτε», ισότιμα  για όλους του ανθρώπους.        

    

 

 

''Είμεθα συν-δημιουργοί της ζωής μας, της ζωής που πάλλεται εντός μας, της ζωής που  εκφαίνεται γύρω μας.

Είμεθα  συν-δημιουργοί της συνεχιζόμενης και εξελισσόμενης δημιουργίας του Κόσμου, των Κόσμων εντός μας, των Κόσμων γύρω μας. Οι επιλογές μας και οι δράσεις μας είναι το μέρος μας σε αυτή, τη συν-δημιουργία.

Ας επιλέξουμε να συν-δημιουργούμε με το Καλό, την Αγάπη, την  Αλήθεια και το Φως.

Ας παραμένουμε, σε όλες τις συνθήκες, συν-δημιουργούντες εντός του Καλού, της Αγάπης, της Αληθείας και του Φωτός>>...

Είθε να  γίνει έτσι.''

bottom of page